Zła wiadomość dla fanów prosecco. Może zrujnować zdrowie

Spread the love

W ostatnich latach prosecco szturmem podbiło restauracje, kawiarnie i… domowe lodówki. Okazało się świetnym zamiennikiem dla piwa i cydru. Zwłaszcza kobiety pokochały trunek z bąbelkami, a picie musującego wina w końcu przestało kojarzyć się nam tylko i wyłącznie z Sylwestrem. Czy to już powód, aby wznieść toast na cześć niedocenionego kiedyś prosecco? Niestety okazuje się, że nadmierne przywiązywanie się do tego trunku może mieć negatywne konsekwencje…

Historia uwielbianego musujące wina sięga XIX wieku, kiedy to Antonio Carmene zapragnął produkować szampana z lokalnego szczepu o nazwie prosecco. Cel okazał sie nieco zbyt ambitny, ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Rezultatem starań Włocha okazało się, białe wino musujące – Prosecco Conegliano Valdobbiadene. Doskonale przyjęło się ono nie tylko na lokalnym rynku, ale szybko stało się jednym z najpopularniszych win…



Źródło informacji – wp.pl

Wszelkie materiały są własnością Żródła Informacji.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*