Polskie Miso: Nowy projekt promujcy woowin

Spread the love

Budynek pokae woowe triki i techniki /©Glowimages

– Konsumenci w ostatnich latach rzadko wykorzystuj woowin do przygotowywania potraw, znacznie chtniej przygotowuj posiki na bazie kurczakw i wieprzowiny. Dlatego spoycie woowiny od 2000 r. spada. W 2015 r. odnotowano rekordowy spadek konsumpcji do zaledwie 1,2 kg na osob, podczas, gdy w latach 90-tych konsumpcja sigaa nawet 7 kg na mieszkaca – tumaczy na spotkaniu z dziennikarzami prezes „Polskiego Misa” Witold Choiski.

Polacy jedz znacznie mniej woowiny ni inni mieszkacy UE. W opinii przedstawicieli brany misnej jest jednak szansa na odbudow rynku i zwikszenie spoycia. Argumentem za jest dua produkcja woowiny w Polsce, ktra w niemal 90 proc. jest wywoona zagranic i w wikszoci trafia na stoy unijnych konsumentw. Jest ona chtnie kupowana, bo ceny polskiego misa s o ok. 15 proc. nisze ni proponuj to inni dostawcy.

Choiski poinformowa, e brana misna pracuje nad…



Źródło informacji – interia.pl/

Wszelkie materiały są własnością Żródła Informacji.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*